Морозивом і сирами з козиного молока подружжя фермерів з Черкащини торгує навіть за кордном (ФОТО)

dav
besplatka_728_90_ukr

У невеличкому селі на Корсунщині подружжя Усиків організувало свій невеличкий бізнес з виготовлення сирів, масла, згущеного молока і навіть морозива з козиного молока. Працюють вдвох, лиш діти зрідка допомагають. Мріють, що колись розширять своє виробництво, побудують екологічно чисту автоматизовану ферму і зможуть постачати продукцію в магазини, наразі ж працюють на конкретного покупця.

dav

Відкрити «козячий» бізнес подружжя вирішило після того, як втратило попередній, пов’язаний із вантажними перевезеннями. В селі Глушки вони мали будинок, який свого часу хотіли продати, однак, на щастя, покупця на нього так і не знайшлося, тож він став прихистком для Ігоря і Ольги Усиків, коли вони втратили все.

Коли подружжя переїхало в Глушки, то їх зустріло пусте обійстя, по якому навіть «курка не бігала». Їм подарували одну козу, яка на перших порах мала стати їхньою годувальницею, оскільки разом з бізнесом пішли і всі їхні статки.

– З однієї кози ми розвели трьох, з трьох – десять, потім 18 і на сьогоднішній день ми маємо вже 40 дійних кіз. Спочатку робили бринзу для себе, а коли почало більше молока надоюватися, почали розвиватися, вчилися робити тверді сири. А потім як подивилися, скільки різновидів цих сирів є… Але що я вам хочу сказати, козине молоко як пластилін: в добрих, теплих руках з нього можна зліпити все, що завгодно, — розповіла співвласниця фермерського господарства Ольга Григорівна.

dav

– Козочки у нас хороші, кожна має своє ім’я, — додає господар Ігор Іванович, — вони нас не підведуть.

dav

Розпочати справу допомогли грантові кошти від місцевого фермерського господарства. Участь у гранті порадив взяти на той час сільський голова села Черепин, а нині голова Карашинської ОТГ Анатолій Пархоменко.

Вся продукція, яка виробляється на фермерському господарстві «Кізонька» — натуральна, без домішок. Своїх кіз господарі випасають, кажуть, тоді молоко якісніше.

dav

Асортимент продукції, який виробляється на фермерському господарстві «Кізонька», чималий: сири бринза, бринза копчена, гауда, качотта, моцарела, рікотта, вершкове масло, до 15 видів морозива, вершки, згущене молоко, йогурт, сметана, кисломолочний сир.

– Протягом 5 років я вчуся робити сири, але ще всього не навчилася, — зізнається пані Ольга. – Буду продовжувати вчитися, але не знаю, чи й навчуся всі робити.

З усіма своїми рогатими годувальницями власники «Кізоньки» справляються самостійно. Щоправда, коли якась екстрена ситуація — кличуть на допомогу дітей, які живуть в цьому ж селі.

– Невістка у нас все літо пасла кіз, — додає Ольга Григорівна. – Думаю, це вже буде її ферма.

dav

У планах – виробляти ще більше продукції. Адже наразі купувати їхні сири є охочі з різних куточків України і навіть з-за кордону, відзначає Ігор Усик. Однак товар так швидко розбирають, що запасів практично немає. Працюють поки що під конкретного клієнта. Хотіли б постачати свою продукцію і в магазини, однак для цього потрібно розширювати обсяги виробництва.

– Ось, наприклад, наші корсунчанки, які переїхали жити до Німеччини, замовляють у нас сири. Нам звідти дзвонять і кажуть, що такого ще вони не їли! Дуже гарно у нас розходиться бринза і морозиво пломбір. Зараз немає товару, то телефон «червоний». Люди за місяць замовляють, — розповідає Ігор Іванович та додає. – Поки у нас пусті холодильники, хоча тверді сири у нас більше тижня й так не лежать, все розбирають.

А буквально на днях господиня почала випікати хліб із козиного молока. Вже й має замовлення з міста.

– Я хочу, щоб в Глушках була пекарня, задіяти молодь до цієї справи, і  щоб у нас в селі пахло хлібом так, як пахне в мене в хаті. Де ви у нашому районі знайдете такий хліб? У понеділок я вже везу хліб на місто (Корсунь-Шевченківський – ред.). Мої клієнти вже кажуть, що я туди кладу наркотик, — хизується господиня смачним буханцем хлібу.

dav

У планах побудувати екологічно чисту і повністю автоматизовану козину ферму на сонячних батареях. Таким чином глушківські фермери сподіваються, що до них прийде працювати молодь. Загалом мають чимало планів з розвитку свого господарства і не тільки в напрямку тваринництва. Сподіваються, що й надалі їх підтримає місцева влада і вони зможуть не тільки самі розвиватися, але й дати поштовх для розвитку села, яке стало їх другою домівкою.

dav

Loading...
Loading...

Можливо Вас зацікавить