Кілька “шахедів” знищили в небі над Черкащиною
Українські воїни за добу ліквідували 780 окупантів
У Черкасах водій з ознаками спʼяніння скоїв ДТП (ФОТО)
Двом канівчанам, які розкладали “закладки” у Золотоноші, повідомили про підозру
28-річний черкащанин збував психотропи, а в його домі правоохоронці знайшли вибухову речовину
“Інноватика в освіті – 2024”: у Черкасах провели форум для освітян (ФОТО)
Виявили на березі одяг: у Черкасах на Дніпрі шукають людину (ВІДЕО)
Протягом минулої доби на Черкащині сталися майже десять надзвичайних ситуацій
Черкаських піротехніків підсилили індивідуальними наборами (ФОТО)
Смілянам, які втратили будинки через ракетний удар рф, виплатять по два млн грн
На Христинівщині розшукують чоловіка
Черкащан попереджають про посилення вітру
Черкаський тролейбус рекламуватиме ломбард
- Видання Вичерпно
- Новини
- У “Деликаті” повідомили про імовірне джерело отруєння 29 черкащан
У “Деликаті” повідомили про імовірне джерело отруєння 29 черкащан
29 черкащан, які втрапили до лікарні після вживання 2 вересня млинців із різною начинкою в супермаркеті “Деликат +”, отруїлися, найімовірніше, яйцями, які містилися в блюді. Саме в цьому продукті була знайдена сальмонела.
– Як тільки було повідомлено, що небезпека може виходити з цієї категорії товарів, відразу було припинено виробництво продукції, – відзначив генеральний директор мережі магазинів “Деликат” Сергій Гладун у ході пресконференції, що відбулася 27 вересня. – Оскільки одним із основних продуктів, який входить до складу млинців, є яйця, ми відразу віддали їх на експертизу. У результаті дослідження, у яйцях було виявлено сальмонелу. Саме це могло стати причиною отруєння.
З підприємцем, який постачав яйця у мережу магазинів “Деликат”, було припинено співпрацю. Наразі у нього проводяться перевірки і за цим фактом відкрите кримінальне провадження.
Інцидент, коли власною продукцією мережі магазинів “Деликат” отруїлася така кількість людей, стався вперше, переконує співвласник мережі магазинів “Деликат” Денис Буря:
“Близько 3150 кілограмів готової продукції ми продаємо щодня, тисяча людей кожного дня купує нашу продукцію. За весь період нашої роботи, у нас немає жодного прецеденту такого отруєння, оскільки ми дуже опікуємося якістю нашої продукції”.
Магазином здійснюється низка заходів, направлених на створення безпечних умов виробництва їх власної продукції:
– у магазині існує заборона на переробку продукції із торгових залів, уся сировина для кулінарії замовляється у окремих постачальників;
– у виробництві застосовується міжнародна система контролю якості продуктів ХАССП;
– кожне робоче місце співробітника забезпечено пристроями по забезпеченню санітарних норм і правил;
– організацією і безпекою роботи на виробництві займається санітарний лікар вищої категорії;
– працює окремий відділ, який контролює весь процес виробництва.
Відразу після шпиталізації людей і з’ясування місця, де саме отруїлися люди, в “Деликаті +” були проведені дві перевірки – Держпродспоживслужбою і Лабораторним центром МОН.
– Ми не перешкоджали перевірці, навпаки, надавали усю можливу допомогу, щоб вона пройшла якісно, – зауважила керівниця торгового залу мережі магазинів “Деликат” Людмила Мельник. – Дві лабораторії у нас здійснювали перевріку, однак результати у них різнилися. Одна лабораторія знайшла зараження лише на одязі кухаря, інша – на ополонику та щипчиках для млинців.
У акті перевірки була вказана низка порушень, які, за словами пані Людмили, були відразу усунуті. Після цього була проведена повторна перевірка Держпродспоживслужбою.
– 2 вересня початок спалаху. На лікарняні ліжка потрапили 29 людей, 9 з яких діти. У 28 з них підтвердили діагноз сальмонельоз, – повідомила начальниця головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Альона Бойко. – 25 змивів на бакетрії групи кишкової палички брав Лабораторний центр і 105 змивів брала лабораторія Держпродсподивслужби. Тож висновки можете зробити самі.
Також вона повідомила, що на “Деликат” були накладені три штрафи.
Окрім того. постраждалі можуть звернутися до представництва супермаркету і отримати компенсацію за лікування.
– Хочу наголосити, що офіційне розслідування ще триває. Наразі ми працюємо над тим, щоб посилити контроль над продукцією, яку нам поставляють, – підсумував Денис Буря.