Паельйя та бешамель: відомий кулінар розповів черкащанам, які зміни чекають на систему харчування школярів

Паельйя та бешамель: відомий кулінар розповів черкащанам, які зміни чекають на систему харчування школярів
besplatka_728_90_ukr

Паельйя, бешамель, червоний соус, буряковий салат з гарбузовим насінням та супи без зажарок. Саме таким може стати меню черкаських школярів у їдальнях найближчим часом. Відомий український кулінар Євгеній Клопотенко розповів черкащанам, які корисні зміни можуть відбутися у системі харчування школярів, як їжа змінює підхід до життя та як із простого рецепту зробити справжній витвір мистецтва.

Паельйя та бешамель: відомий кулінар розповів черкащанам, які зміни чекають на систему харчування школярів

У ході зустрічі переможець 5-го сезону кулінарного шоу «МастерШеф» Євгеній Клопотенко наголосив на тому, що 70 % дітей не харчуються в шкільних їдальнях, оскільки більшість кухарів послуговуються застарілою системою приготування їжі:

- Мені болить за те, що лише 30 % школярів харчуються у їдальнях. Для того, щоб змінити цей показник, треба експериментувати та оновити підхід до приготування їжі. Я хочу жити в країні, де школярі знатимуть набагато більше про своє харчування. Ви лише уявіть, що тільки 28 % школярів знають, що таке рукола, не кажучи вже про більш глобальні речі.

Паельйя та бешамель: відомий кулінар розповів черкащанам, які зміни чекають на систему харчування школярів

На простому прикладі Євгеній Клопотенко пояснив, як неулюблені страви можуть перетворитися на витвір мистецтва та справжні смаколики для школярів. Так, наприклад, до бурякового салату можна додати гарбузове насіння, яке надасть оригінальний та неповторний смак; готуючи плов, можна зламати стару рецептуру, і додати до нього куркуму (рис + курка + куркума). Шкідливий кетчуп, який так полюбляють дітлахи, можна замінити червоним соусом, який приготований із крохмалю з додаванням каркаде; тісто для вареників можна приготувати із борошна та кефіру, а цукерки замінити на більш корисні продукти, наприклад, перетертий банан із додаванням горішків.

- Зміна культури харчування — це глобальний та довготривалий процес. У зв’язку з цим ми вирішили розпочати зі школярів. Саме в школі учні набувають вмінь та навичок, які використовують протягом усього життя, тому змінювати ставлення до їжі потрібно на етапі формування особистості. Проект «Нове шкільне харчування» (ред. проект з покращення культури харчування у школах України, заснований кулінарним експертом Євгеном Клопотенком). має на меті стати фундаментом змін у культурі харчування не тільки у шкільних їдальнях, а по всій Україні, — зауважив Євгеній Колопотенко.

Паельйя та бешамель: відомий кулінар розповів черкащанам, які зміни чекають на систему харчування школярів

Мама майбутнього першокласника Анастасія Демиденко, яка завітала на зустріч із відомим кулінаром, розповіла, чому завчасно турбується за майбутнє шкільне меню:

- Я сподіваюсь, що харчування школярів кардинально зміниться і наші діти харчуватимуться краще. Пам’ятаю своє шкільне меню, де були вареники з вишнями і черв’яками, тому не хотіла б, щоб мої діти харчувалися у школі так само.

Євгеній Клопотенко наголосив, для того, щоб оновлена система харчування школярів все ж запрацювала, потрібно:

1. Провести збори за участі представників батьківського комітету, адміністрації школи та оператора ринку. Обговорити теперішню систему харчування.

2. Представник оператора ринку роздруковує збірник та надає його шкільним кухарям. Вони мають продивитися усі рецепти та ознайомитися з поясненнями до них.

3. Переходити на нові рецепти поступово. При створенні двотижневого меню додавати по одній страві на день.

4. Школярі мають познайомитися з кухарями, подивитися як і з яких продуктів готують страви, поділитися своїми враженнями.

5. Разом з адміністрацією школи започаткувати традицію презентації меню дня на уроці перед сніданком (обідом).

6. Батьки і кухарі повинні бути готові до того, що у перший час діти можуть не сприйняти нові страви, адже людині властиво боятися усього нового. Не варто покидати спроб. Згодом діти розкуштують нове здорове меню.

Зазначимо, що метою програми «Нове шкільне харчування» є підвищення та поширення рівня культури здорового харчування у навчальних закладах. У межах проекту було розроблено «Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах», а також план впровадження нової шкільної культури харчування у шкільних їдальнях по всій Україні.

Завантажити збірник страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах в електронній версії можна безкоштовно на сайті cultfood.info.

Паельйя та бешамель: відомий кулінар розповів черкащанам, які зміни чекають на систему харчування школярів

Loading...
Loading...

Можливо Вас зацікавить