Як уникнути харчових отруєнь та кишкових інфекцій під час відзначення новорічних свят

Як уникнути харчових отруєнь та кишкових інфекцій під час відзначення новорічних свят
в Новини

Напередодні новорічно-різдвяних свят  та в умовах постійних перебоїв у енергопостачанні необхідно дотримуватися основних правил профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій.

Про це інформує пресслужба Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Для того, щоб відзначення свят відбулося без негативних наслідків для здоров’я, в жодному разі не нехтуйте наступними правилами приготування, споживання та зберігання продуктів:

– не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

– при купівлі харчових продуктів обов’язково звертайте увагу на термін придатності для споживання;

– уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику;

– після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць не забувайте вимити руки, перш ніж контактувати з іншими продуктами;

– вживайте страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавайте ретельній термічній обробці;

– зберігайте салати без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу, заправляйте безпосередньо перед вживанням;

– пам’ятайте, що кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються за температури 2-6°С не більше ніж 36 годин, із заварним кремом — не більше ніж 6 годин;

– не вживайте продукти з незвичним запахом, кольором чи текстурою;

– неухильно дотримуйтеся правил особистої гігієни, перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки з милом.

Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці.

Якщо електроенергія відключена понад 4 години, покладіть лід до продуктів у холодильну камеру.