Українські воїни за добу ліквідували 780 окупантів
У Черкасах водій з ознаками спʼяніння скоїв ДТП (ФОТО)
Двом канівчанам, які розкладали “закладки” у Золотоноші, повідомили про підозру
28-річний черкащанин збував психотропи, а в його домі правоохоронці знайшли вибухову речовину
“Інноватика в освіті – 2024”: у Черкасах провели форум для освітян (ФОТО)
Виявили на березі одяг: у Черкасах на Дніпрі шукають людину (ВІДЕО)
Протягом минулої доби на Черкащині сталися майже десять надзвичайних ситуацій
Черкаських піротехніків підсилили індивідуальними наборами (ФОТО)
Смілянам, які втратили будинки через ракетний удар рф, виплатять по два млн грн
На Христинівщині розшукують чоловіка
Черкащан попереджають про посилення вітру
Черкаський тролейбус рекламуватиме ломбард
Соборний парк передали на баланс комунального підприємства
- Видання Вичерпно
- Новини
- Безпека харчових продуктів або як вберегти себе від неякісної іжі?
Безпека харчових продуктів або як вберегти себе від неякісної іжі?
7 квітня в усьому світі відзначається День здоров’я. Щороку Всесвітній день здоров’я присвячується глобальним проблемам, що стоять перед охороною здоров’я планети і проходить під різним гаслом. У 2015 році він проходить під гаслом: «Безпека харчових продуктів».
«Ми є те, що ми їмо». Вчені дійшли висновку, що їжа дивовижним чином впливає на наші розумові процеси. Від того, що ми з’їли, залежить не лише наше самопочуття, але й настрій та ясність мислення.
Проблеми зі здоров’ям все частіше виникають через вживання неякісної їжі. Як вберегти своє здоров’я від харчових отруєнь та яким має бути якісний продукт ми дізнавалися у т.в.о. начальника Черкаського міського Управління Головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області, головного державного санітарного лікаря м. Черкаси Савенко Ольги Володимирівни.
– Яка ситуація склалася сьогодні стосовно безпеки харчових продуктів в Черкаській області?
– На сьогодні безпеку харчових продуктів повинні забезпечувати їх виробники, продавці, всі ті, хто обслуговує нас в магазинах, кафе, ресторанах тощо. А от контролю, чи добросовісно вони здійснюють свою роботу, немає, як немає і впевненості, чи не потрапить в інфекційну лікарню пересічний громадянин після вживання того чи іншого харчового продукту. Впродовж останніх років низкою Законів України фактично у нас відібрали частину повноважень, наприклад, заборонено здійснювати планові перевірки суб’єктів господарювання, що перебувають на спрощеній системі оподаткування. Переважна більшість об’єктів ресторанного бізнесу, продовольчих магазинів тощо відносяться саме до них, а з серпня минулого року введено,що в поточному році подовжено до 1 липня мораторій на будь-які перевірки всіх суб’єктів господарювання.
Можливо тому ми відмічаємо постійне зростання захворюваності населення міста, зокрема дітей та підлітків, на гострі кишкові інфекції, наприклад, за 3 місяці поточного року – на 20-30%. Не дивно, що за останні 2 роки в місті зареєстровано вже 6 спалахів та групових захворювань на ці інфекції.
– Які критерії, в першу чергу, повинні бути основними в якісних продуктах харчування?
– Як лікар-епідеміолог за фахом, я впевнена, що будь-який харчовий продукт – чи то для споживання дітьми, чи дієтичний, чи для вживання кожним з нас повсякденно, повинен передбачати його високу якість, бути корисним та абсолютно безпечним. Як також впевнена і в тому, що навіть найякіснішим продуктом харчування при порушенні умов його виготовлення, зберігання чи реалізації можна нанести шкоду здоров’ю людини. А якість харчового продукту передбачає його біологічну цінність, він не повинен містити патогенні бактерії та віруси, паразитів чи хімічні речовини, що призведуть до отруєння людини. Скажу більше: навіть та упаковка, в якій випускають та реалізують харчовий продукт, повинна бути безпечною для нашого здоров’я та регулярно лабораторно досліджуватись за певними показниками якості. Від стану здоров’я працівника харчового підприємства, продавця у магазині чи офіціанта та кухаря у ресторані чи кафе, водія автотранспорту, що перевозить продукти харчування, залежить і наше з вами здоров’я. Тобто, насправді існує дуже багато критеріїв, за якими визначається якість того чи іншого продукту харчування та чинників, які можуть істотно погіршити якість продукту та викликати захворювання у людини.
– На вулиці вже весна і на столах з’являються перші овочі. Ми всі знаємо, що вони можуть містити нітрати та пестициди. Як дізнатися про допустимі норми і які документи повинні бути у підприємців в точках продажу при купівлі овочів?
– У підприємців в точках продажу овочів при їх купівлі кожен громадянин має право попросити представити документи, що засвідчує якість сільськогосподарської продукції, наприклад довідку/протокол вимірювань/досліджень, зокрема, на нітрати чи пестициди. Взагалі, без документу, що засвідчує якість того чи іншого харчового продукту, він не має право бути завезеним на територію країни, вивезеним з підприємства, що його виготовляє, потрапити на прилавок у магазині чи на продовольчому ринку, на кухню в ресторан, на харчоблок дитячого садка, школи чи лікарні.
Як бачимо, в умовах реформування Держсанепідслужби, а, фактично, її ліквідації, що відбувається в останні роки, кожен з нас може залишитися наодинці з виробником харчового продукту. Тому на питання: «Чи буде у кожної людини впевненість у тому, що все те, що вона споживає, є безпечним для її здоров’я?» мені важко дати відповідь.