Митрполит Іоан побажав у світлий день Христвого Воскресіння перемоги українському народу

в Новини

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ 2015 р.

Боголюбивим пастирям, і всім вірним

Української Православної Церкви

Київського Патріархату на Черкащині

Всечесні отці,

дорогі браття і сестри!

Христос воскрес!

З почуттям духовного захоплення знову зустрічаємо ми Пасху Христову. Радість у воскреслому Господі лунає в ці дні в усіх великодніх відправах і духовним торжеством наповнює наші серця. Нині Христос Своїм Воскресінням переміг смерть і відкрив нам таїну життя вічного.

На землі немає більшого нещастя, ніж смерть. Ніщо не викликає в нас такого страху, як смерть. Ніхто не хоче вмирати. Але ми бачимо, що у природі все вмирає, щоб знову народитися. Невже людина, вінець творіння й владика природи, вмирає для того, щоб обернутися на порох земний і ніколи більше не встати? Чому людське серце так сильно привʼязується до людей та полумʼяніє міцною й постійною любовʼю до них, якщо смерть обриває в людині її розумове й духовне життя? Але людина створена не для смерті, а для життя. Христос відкрив істину, що смерть є, але над віруючою людиною вона не має влади. Своєю смертю на хресті і воскресінням із мертвих Господь ствердив на вічні часи безсмертя людини.

Ось чому в пасхальні дні ми, православні християни, з почуттям духовного захоплення багаторазово повторюємо: «Христос воскрес!» Для нас ці слова не мають рівних по важливості у людській мові. Вони становлять найвеличнішу святиню нашого серця і незрівнянну радість. У них вся сутність нашої віри, вся міцність нашої надії і вся сила любові до нашого Спасителя.

Апостол Павло свідчить: «Якщо і Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1Кор. 15.14) Якби Христос не воскрес, Він лишався б для людства великим, святим і мудрим Учителем, та не був би для нас Спасителем і всемогутнім Богом. Але Він воскрес!

І тепер кожен, хто узнає і вірить тому, про сповістили очевидці учні Христові, знає, що Христос – не тільки наш Божественний Учитель, але й всемогутній Бог, Який Своєю Божественною силою воскрес із мертвих. Тепер ми віримо, що все, що Він говорив і що обіцяв дати віруючим у Нього, – це незмінна Божественна істина. Все євангельське вчення стверджується Воскресінням Христовим. Тому ми так радіємо і так торжествуємо в ці пасхальні дні.

Святкуючи Пасху Христову в умовах війни з російським агресором, ми часто стикаємося з загибеллю наших братів, батьків і синів. Віра допомагає перемагати скорботу по нашим рідним і близьким, адже всі ми зустрінемося – і нині живі, і вже померлі, у воскресінні, яке Бог приготував для всіх. Тому ті, що гинуть з любовʼю до свого народу, за свободу і за свою державу, виконують головну заповідь Божу: «Немає більшою любові за ту, як хто душу свою покладе за друзів своїх». Тому вони вже здобули нагороду від Бога – тобто вічне і блаженне життя. А ті, хто живе на землі, ще має досягнути цієї обітниці своїм богоугодним життям. Тому одні воюють з видимим ворогом, а для інших – інша битва, з ворогом невидимим, тобто з корупцією, що розʼїдає наше суспільство, з суспільними пороками, які оскверняють життя наше і особливо молоді і дітей. Маємо боротися з цими гріхами, щоб Бог допоміг нам і у боротьбі з ворогом видимим.

У ці радісні пасхальні дні сердечно вітаю вас, дорогі браття і сестри, з великим святом Воскресіння Христового! Від усієї душі бажаю вам радості, яка завжди додає нам нових сил, потрібних для нашого морального очищення, для зміцнення християнської любові, для збереження родин, для благоденства Черкаського краю та всієї України.

Нехай зміцнить воскреслий Христос усіх нас в надії на перемогу українського народу над зовнішнім агресором та зрадниками держави, добра над злом, життя над смертю, правди над неправдою і подасть нам Свою всесильну поміч у добрих справах! Нехай радість, мир і любов будуть з нами в усі дні нашого життя!

Бо воістину Христос воскрес! Амінь.

Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський