– Попит на фундук шалений, бо для українців це нова культура, як жимолость чи кизил. У людей ростуть фундукові дерева, але поки що з них бояться робити бізнес, – розповідає Терещенко.
За його словами, торік розсадник його компанії отримав офіційний статус, пройшов сертифікацію і внесений до реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Фермер розповідає, що в Україні є 11 легальних розсадників, які продають саджанці з усіма паперами. Якість саджанця з розсадника повинна підтверджуватися документами від карантинної служби, сертифікатом проби на віруси, сертифікатом відповідності сорту. Вартість такого саджанця сягає 4 доларів.
Українці бачать перспективу цієї культури і теж потроху збільшують площі горіхових садів. Потенціал України у вирощуванні фундука надзвичайно великий та сильно недооцінений. Багато хто вважає, що фундук – культура для лінивих, бо горіховий сад порівняно з фруктовим потребує менше догляду. Проте це не так, адже фундук треба обрізати, обробляти засобами захисту від шкідників, зрошувати і тільки тоді відповідні сорти даватимуть гарний врожай: до 4 тонн з гектара.
Терещенко заклав 9 га саду, тепер планує значно збільшити площі. Затрати на саджанці становлять близько 3 тис. дол. на гектар. Також молодий сад необхідно поливати.
– Коли ми почали займатися фундуком, то зрозуміли, що в Україні дуже мало якісного посадкового матеріалу. Ми імпортували, але ціна “кусається”, бо до неї додається вартість розмитнення. Ми вирішили закласти власний розсадник. Для цього офіційно закупили матеріал у Польщі, – пояснює Терещенко.